BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, September 26, 2011

HEART-BROKEN itu ujian..

sekUat mana pun godaan yang kita hadapi,

sekUat apa pun cubaan yang harus kita jalani,

sebEsar apapun kegagalan yang kita rasai,


seJauh mana pun hari2 yang kita lalui,

JANGAN pernah berhenti berharap dari pertolongan ILAHI..
kerana Harapan adalah masa hadapan,
kerana Harapan adalah sumber kekuatan,
kerana dOa adalah pintu kEbaikan dan
kerana dOa adalah Senjata orang beriman.JANGAN ditanya KENAPA dan MENGAPA ALLAH MEMBERI SESUATU UJIAN itu kepada KITA, Kerana, DIA LEBIH MENGETAHUI APA YANG DITENTUKANNYA. JANGAN ditanya KENAPA dan MENGAPA NIKMAT itu TIDAK DAPAT kepada KITA, Kerana DIA LEBIH MEMAHAMI KEPERLUAN dari KEHENDAK DIRI KITA.

tetapi, TANYALAH,

KENAPA dan MENGAPA kita SUKAR MENERIMA SESUATU dengan IKHLASNYA, KENAPA dan MENGAPA kita TIDAK PERNAH MENSYUKURI NIKMAT yang DIBERI oleh DIA, KENAPA dan MENGAPA kita SELALU BERSANGKA BURUK dengan PENCIPTA KITA, KENAPA dan MENGAPA kita SENTIASA MELAKUKAN APA yang DILARANG-NYA.Terimalah dugaan dengan sabar kerana ia datang untuk menguji keteguhan & kekuatan iman kita. Setiap dugaan ada hikmahnya dan ia tidak akan melampaui batas kemampuan kita untuk menangani nya. Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang terhadap hambanya & Dia tidak akan sesekali menyusahkan kita. Apabila ditimpa bencana, hendaklah kita bersabar & redha. Dekatkan diri pada Nya dan Insyaallah, hati akan berasa lebih tenang.


Bsyukurlah pd org yg menyakiti hatimu krn dia lah yg menabahkanmu,
Bsyukurlah pd org yg tidak mgendahkanmu krn dia lah yg mbuatmu lebih berdikari,
Bsyukurlah pd org yg mgkhianatimu krn dia lah yg mbuatmu lebih mgenal diri,
Bsyukurlah pd yg mperkecil- kecilkanmu krn dia lah yg mbuatmu mgenal abiliti diri
,
Bsyukurlah pd yg mbantu krn dia lah yg mbuatmu tidak terkapai2 sendiri,
Bsyukurlah pd yg menasihati krn dia lah mbuatmu sntiasa berhati2,
Bsyukurlah pd yg sudi myayangi krn dia lah yg mbuatmu rs lebih dhargai,
Bsyukurlah pd yg sentiasa di sisi, krn dia lah yg akan mjadi 'temanmu' hingga akhir nnti hari ini akU ingin selalU tersenyUm..
bukan sebab khayalan duniawi..tapi kerana bersyukur..aku masih mampU mencari keredhaan-NYA..aku masih bernafas..dan aku masih terpilih untuk mengecapi nikmat yg terbesar bg setiap muslim iaitu nikmat ISLAM & IMAN..alhamdulillah..
marilah sama2 kita mencari keredhaan-Nya..usahlah terlalu sibuk mencari cinta manusia..kerana apabila kamu bergantung harap pada makhluk Allah yg lemah..pasti kamu akan kecewa..
setinggi mana cintamu pd seseorg..xakan dapat menandingi cinta Allah kepada hamba2-NYA yg mencintai-NYA..kerana DIA Maha Mencintai dan harus kamu ingat selaLu, DIA lah pemilik hati2 hamba2-NYA ♥When someone HURTS you, even if it is a deep wound, FORGIVE them. Forgive them not for their sake, but as a sign of gratitude to Allah.

*It brings you closer to Allah and rids you from sins*

Sometimes you have to forgive and forget.Forgive them for hurting you and forget that they exist. MOVE ON!!!‎"Saat ALLAH SWT mencintai seseorang, tempat pertama menerima sentuhan cinta itu ialah 'hati' mereka. Di situlah ALLAH melenyapkan segala rasa putus asa dan kesedihan akibat dosa mereka, kemudian diganti dengan harapan dan keinginan untuk berubah menjadi insan bersih. Hati kita seeloknya selalu berbisik, "AKU TAHU BILA ALLAH MENCINTAIKU IAITU SAAT AKU MEMBENCI SEGALA KEJAHATANKU" Adakah kita di dalam kecintaan pada Allah?"


Kadangkala kita senyum sekadar utk menutup luka dihati dan kdgkala kita ketawa hanya utk mengubati kesedihan dlm diri..Adakalanya kita melangkah dgn penuh yakin sedangkn perasaan goyah menunggu rebah..
Bila menangis tdk siapa yg tahu..Semuanya demi maruah diri..Walau siapapun kita,dimana kita berada, langit tetap dijunjung,tanah tetap dipijak..Selagi kita hidup,langkah mesti diteruskan..Jgn sesekali kesal dgn nasib diri kerana kita adalah sebahagian dari makhluk Allah yg sdg di uji oleh-NYA:)


Jika semalam jalan yg kita tempuh terasa SUKAR, namun kita BERJAYA melaluinya dgn pertolongan dariNYA..
Jika kita rasakn jalan hari ini TERLALU SUKAR ditempuh, YAKINlah ALLAH BERSAMA kita ketika ini..
Jika esok kita lihat lorong2 jalan PENUH DURI, PERCAYAlh, ALLAH dan pertolonganNYA akan bersama2 dgn kita esok..
InsyaALLAH..yakinlah dgn JANJI-NYA~Usah dicari mana kesilapan dalam takdir yang telah ditetapkan oleh Ilahi, tapi carilah mana ketenangan diri dalam menempuh ujian yang diberi. Usah dicari mana ketenangan yang tidak diberi oleh Ilahi, tapi carilah punca keresahan yang tidak diundang menempuh dalam hati. Usah dicari mana nikmat yang Allah tidak beri pada diri, tapi carilah punca kufur nikmat yang diri tidak tahu menghargai.
ya Allah jadikanlah kami hamba2-Mu yg sentiase bersyukur..ketika susah dan senang~
Hidup itu kembarnya ujian..
Datang dan datang tanpa perhentian,
Hanya dengan keimanan,
Kau mampu bertahan,
Jangan kau jatuh hari ini,
Kerna hanya selepas mati,
Baru ujian terhenti.apabila dirimu resah..fikiranmu kusut..terase kehilangan sesuatu..berbuatlah kebaikan..kerana di situ lah kau akan menemukan dirimu..
sesungguhnya fitrah setiap insan itu adalah menginginkan kebaikan..maka berbuatlah untuk memperoleh ketenangan juga kasih sayang-NYA..

'jika kau berikan hatimu ataupun cintamu pada manusia, nescaya dia akan merobek-robekkannya, tapi kalau hati yang pecah itu diberikan kepada ALLAH, nescaya dicantum-cantumkan oleh-Nya''

ertinya,, cinta dengan ALLAH pasti berbalas, dan ALLAH tidak akan membiarkan orang yang dicintaiNya menderita di akhirat..

Friday, September 23, 2011

untuknya yg tertulis di luh mahfuz..


Aku tidak ingin dipandang cantik oleh lelaki. 
Biarlah aku hanya cantik di matamu. 
Apa gunanya aku menjadi perhatian lelaki andai murka Allah ada di situ.
Apalah gunanya aku menjadi idaman banyak lelaki sedangkan aku hanya akan menjadi milikmu seorang. 
Aku tidak akan merasa bangga menjadi rebutan lelaki bahkan aku merasa terhina diperlakukan sebegitu seolah-olah aku ini barang yang boleh dimiliki sesuka hati.
Aku juga tidak mau menjadi penyebab kejatuhan seorang lelaki yang di kecewakan lantaran terlalu mengharapkan sesuatu yang tidak dapat aku berikan.
\
Bagaimana akan ku jawab di hadapan Allah kelak andai ditanya? Adakah itu sumbanganku kepada manusia selama hidup di muka bumi?
Kalau aku tidak ingin kau memandang perempuan lain, aku dululah yang perlu menundukkan pandanganku.
 Aku harus memperbaiki dan menghias peribadiku karena itulah yang dituntut oleh Allah.
Kalau aku ingin lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik. 


Bukankah Allah telah menjanjikan perempuan yang baik itu untuk lelaki yang baik?

Tidak kunafikan sebagai remaja, aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. 
Namun setiap kali perasaan itu datang,
 setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahwa aku perlu menjaga perasaan itu kerana ia semata-mata untukmu..

miss hafini says: such a nice article..
"Kalau aku ingin lelaki yang baik menjadi suamiku, aku juga perlu menjadi perempuan yang baik"
.pimpinlah daku menjadi yg terindah pada pandanganMU ya ALLAH..
amin ya rabbal alamin..


credit to : owner