BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, September 6, 2012

telepathy aku dan DIA..


Kita selalu bertanya dan al-Quran sudah menjawabnya….
Kita bertanya: Kenapa aku diuji?


Quran menjawab, “Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ,”Kami telah beriman”, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar, dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.” (Surah al-Ankabut, ayat 2-3).

Kita bertanya: Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?


Quran menjawab, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Baqarah, ayat 216).
Kita bertanya: Kenapa ujian seberat ini?


Quran menjawab, “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” (Surah al-Baqarah, ayat 286).
Kita bertanya: Kenapa kita rasa Kecewa (frust)?


Quran menjawab, “Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.” (Surah Ali Imran, ayat 139).
Kita bertanya: Bagaimanakah harus aku menghadapinya?


Quran menjawab, “Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang, dan sesungguhnya sembahyang itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.” (Surah al-Baqarah, ayat 45).

Kita bertanya: Kepada siapa aku berharap?


Quran menjawab, “Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripadanya. Hanya kepadanya aku bertawakal.” (Surah at-Taubah, ayat 129).
Kita bertanya: Apa yang aku dapat daripada semua ujian ini?


Quran menjawab, “Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka.” (Surah at-Taubah, ayat 111).


Kita berkata: Aku tak tahan!


Quran menjawab, “….dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.” (Surah Yusuf, ayat 12).

Kita berkata: Sampai bila aku akan merana begini?


Quran menjawab, “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.” (Surah al-Insyirah, ayat 5-6).

0 comments: